Flygelben skadat? Hjälp finns att få!

På de tre bilderna ovan ses skadeläget. En flygel har fått en allvarlig skada på benet till vänster om tangenterna. Detta måste naturligtvis åtgärdas. Benet har spruckit längst ner närmast golvet och hjulet har lossnat. Kan också innebära en risk för personskada om benet inte repareras.

En reparation av detta slag är förstås endast en sak för en fackman! Försök inte göra något själv! Flygeln, en Yamaha C5, väger cirka 335 kg och en sådan här operation kräver specialverktyg, i det här fallet en flygeldomkraft!

Inget är dock förlorat i det här fallet och benet går att laga för en relativt billig penning. Särskilt jämfört med att beställa ett nytt ben från Yamaha!

För att kunna reparera så måste man hitta en passande stålkrage…i det här fallet 70 x 70 mm och 5 cm hög. Den träs på och fixeras för att ge stadga åt limningen av sprickan samt stöd får återmontering av hjulet.

När det väl är gjort så skruvas hjulet fast i benet i preparerade skruvhål som gjorts trängre för att skruvarna ska fästa ordentligt.

På bilderna syns även tvingar som håller ihop sprickorna tills limmet hunnit torka.

Sedan…montera benet, dra åt de 2 grova bultarna, gör korstecknet och sänk försiktigt domkraften….Voilà!

… och så här blev det till slut!

Share:

fler artiklar

Dåligt repeterande tangenter i flygeln?

Hammarskaftets infästning i hammarkapseln kan ibland vara en av orsakerna till detta problem. I kapseln sitter en garnering med kashmirfilt som roterar runt ett centerstift

Långa strängar

På bilden ses en 19-fots flygel, det vill säga dubbelt så lång som Steinways & Sons konsertflygel D på 2,74 m! Varför har stränglängden betydelse?

Strängbyte

Någon gång händer det att en sträng går av, antingen av sig själv när flygeln eller pianot stått ostämt en längre tid och klimatstabiliteten vid